Solarno grijanje kuće

Solarno grijanje putem solarnih kolektora u ovo doba povećanja cijena energenata sve je traženiji oblik grijanja i pipreme tople vode. Navodimo Vam pušten u probni rad niskoenergetski objekt u okolici Pule (Istra). Rječ je visokokvalitenoj solarnoj podstanici čiju bazu čini ACV-ov Multi Energy tank-in-tank akumulacijski spremnik od 800 L. ACV uvodi kao potvrdu besprijekorne reputacije ...

Solarna priprema pitke tople vode

Datum objave: 18.04.2012
Topla voda Solarni se sustavi ponajviše koriste za pripremu PTV-a.

Grijanje pitke tople vode odvija se tokom cijele godine, te značajnu količinu energije trošimo za toplu vodu bilo da se radi o električnim bojlerima u kućanstvu ili centralnim sustavima s kotlom koji zagrijava toplu vodu preko izmjenjivača u spremniku.

Solarni se sustavi za grijanje pitke vode u najvećem broju slučajeva koriste kao dodatni izvori topline, dok kao osnovni služe plinski, uljni ili električni kotlovi. Kotao za grijanje je u većini kućanstava u pogonu tijekom cijele godine.

Solarni sistem PTVČak i u ljetnom razdoblju  služi za pripremu tople vode. Primjenom solarne energije preko solarnih kolektora proizvodimo potpuno besplatnu energiju kojom zagrijavamo sanitarnu vodu za potrebe u kućanstvu. Solarnom pripremom tople vode možemo godišnje pokriti 60 % potrebe za toplom vodom , te tako smanjiti za 60% i emitiranje štetnih plinova koje emitiraju kotlovi na plin ili loživo ulje u atmosferu.

Termički solarni sistem za pripremu tople vode u pravilu se sastoji od kolektora, regulacije i spremnika. Bakrene cijevi i limovi pomoću staklene površine kolektora sakupljaju toplinu u kolektoru, koja se onda preko crpki transportira kroz izolirane bakrene cijevi  u izmjenjivač topline koji se nalazi u spremniku sanitarne vode te tako prenosi toplinu na sanitarnu vodu.

Da bi se proračunao solarni sustav potrebno je znati koliko osoba boravi u objektu. Uzima se prosjek potrošnje 50 litara tople vode po osobi u kućanstvu i manjim turističkim objektima. Ukoliko je u objektu naprimjer 6 osoba potreban je solarni spremnik tople vode volumena 300 litara, a prema tom volumenu spremnika, 3 kolektora od 2 m2 i zatim sva ostala oprema koja je sastavni dio solarnog sistema za pripremu tople vode.

 


Topla voda godišnji učinakPraksa je pokazala da solarni kolektor po 1 m2 uštedi godišnje 750 kWh energije, solarni sustav u ljetnom periodu zadovoljava potrebe tople vode 90-100%, u prelaznom periodu 50-70% te u zimskom periodu 10-25 %.

Solarni sustav ukoliko je pravilno proračunat, prema stvarnim potrebama potrošaća, zatim i pravilno instaliran isplati se na obali već za 3 do 5 godina, a na kontinentu za 5 do 7 godina. Vijek trajanja solarnog sustava je oko 30 godina. Tipični solarni sustvav za pripremu sanitarne vode za 3 do 4 osobe u obiteljskoj kući je otprilike cca 4 m² kolektorske površine sa spremnikom od 200-300 litara. Kod ovakvog sustava može se uštediti od 50-60% ukupnih godišnjih potreba za toplom vodom.